Upiši ključne riječi:
MUSIC INFO|PREGLED DOGAĐANJA|GLAZBENI OGLASNIK|STATUS ONLINE|MARKETING|KONTAKT 19.03.2024.


Laibach među najboljima na svijetu   Ispis  E-mail 
05.01.2010.

Krajem 2009. godine Classic Rock Magazine, jedna od najutjecajnijih britanskih revija za rock glazbu, objavila je izbor najvažnijih albuma svih vremena i u rubrici 'album industrijskog rocka za poznavatelje' na drugom mjestu je završio album Laibacha 'Opus Dei' (1987., Mute Records).

U izboru pet najboljih još su se našli Einstürzende Neubauten, Skinny Puppy, Rammstein i The Young Gods. Isti album Laibacha je također, po izboru kritičara iz cijelog svijeta, uvršten i u antologiju najboljih albuma svih vremena (1001 Albums You Must Hear Before You Die, Cassel Illustrated, 2005.)

Jednako relevantan britanski mjesečnik MOJO također je u zaključnom prosinačkom broju, u rubrici Burried Treasure objavio hvalosopjev Laibachovom albumu 'Volk', objavljenom za Mute Records 2006., preko cijele stranice.

Pored toga, britanska kustosica Catherine Wood u prosinačkom broju vodećeg američkom mjesečnika za umjetnost 'Artforum' u deset ovogodišnjih naj događanja u svijetu umjetnosti uvrstila je Laibachov projekt 'Umjetnost fuge' (Laibachkunstderfuge, Dallas Records 2007.) koji je skupina uživo predstavila u Londonu na koncertu u Bush Hallu ove godine u veljači. Spomenimo samo da se među ostalih devet događanja u njezinom izboru našli, među ostalima, izložba Picassa u pariškoj Grand Palais, plesna predstava Michaela Clarka i njegove skupine u londonskom Barbicanu, skupna izložba poljskih umjetnika u muzeju Sztuki u Łodzu itd...)

Grupa Laibach je 2009. godine zaključila turneju od trinaest koncerata po europskim gradovima koju je odsvirala s internacionalnim ansamblom Juno Reactor koju vodi Ben Watkins iz Velike Britanije, znan prvenstveno po svojoj filmskoj glazbi (sudjelovao je u stvaranju glazbe za trilogiju Matrix). U skupini Juno Reactor sudjeluju različiti glazbenici različitih smjerova, među njima bubnjar Peter Clarke-Budgie (Siouxie & The Banshees, Cretaures), MC Ghetto Priest aka Squidz (poznat po svom radu s Adrianom Sherwoodom i Asian Dub Foundation), japanska gitaristička zvijezda Sugizo alias Sugihara Yasuhiro, udaraljkaš Mabi Gabriel Thobejane (Miles Davis, Airto Moreira), pjevačica Taz Alexander (Van Morrison, Taj Mahal) i drugi...

Turneja obje skupine, s radnim naslovom, DOUBLE HEADLINE EU TOUR, službeno je započela nastupom na otvorenju dvorane Kina Šiška u Ljubljani 18. rujna, nastavila se 05. prosinca u Hengelu u Nizozemskoj i zaključila 20. prosinca u Londonu, koncertom u dvorani ULU (University Of London Union). U međuvremenu su grupe nastupile još u Frankfurtu, Berlinu, Pragu, Varšavi, Wroclavu, Beogradu, Budimpešti, Mariboru, Arau i Kölnu.

U 2009. godini je Laibach po Europi i Sloveniji održao 43 koncerta; godinu su započeli turnejom Laibachkunstderfuge i s tim programom nastupili 16 puta, između ostaloga u Londonu, Beogradu, Pragu i Kopenhagenu (Mramorna crkva), te u Filharmoniji Artura Rubensteina u Łodzu. U tom poljskom mjestu je Laibach, na poziv tamošnjega muzeja moderne umjetnosti (Muzej Sztuki) priredio i veliku samostalnu izložbu Ausstellung Laibach Kunst - Rekapitulacja 2009.

http://msl.org.pl/en/wystawy/article/889/sub,archiwum

Pored spomenutoga, Laibach je sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenija i u suradnji s Izidorom Leitingerom 18. travnja u Gallusovoj dvorani Cankarjevog doma predstavio projekt VOLKSWAGNER, koji će u slijedećim godinama predstavljati i u inozemstvu.

U 2010. godini Laibach priprema mnoštvo novih projekata te uz tri velike izložbe (u Ljubljani, Trbovlju i Zagrebu) radi i na materijalima za nove albume.



Koncerti
Petak, 05.11.2010.
Lady Gaga u Areni Zagreb
Petak, 24.09.2010.
Guns n' Roses u Areni Zagreb
Ponedjeljak, 08.11.2010.
Sting u Areni Zagreb


 Music Info
 Pregled događanja
 Glazbeni oglasnik

Radogost prevoditelji